Over Boost 2018-03-15T13:47:34+00:00
Home » Over Boost

Missie

Boost?!

Is het circus? Is het theater? Is het dans? Het is Boost.

Een rode raket die zich blijmoedig ontworstelt aan de zwaartekracht. Een eigenzinnige werkplaats waar gedreven ontdekkingsreizigers werken aan vernieuwende, verrassende podiumkunst. Hier krijgen zij alle ruimte om zich los te maken van conventies. Hier mogen ze in alle vrijheid mixen en mengen uit de rijkdom aan talen, stijlen en vormen die zij beheersen. Als de hele ruimte open ligt, komen krachten vrij die makers opstuwen tot grote hoogte, voorbij de grenzen van het alledaagse. Zo ontstaat het nieuwe circus.

Boost wil een plek verwerven in de harten van makers en publiek.

Boost wil kind en volwassene mee op reis nemen naar nieuwe dimensies.

zonder hoofd

Boost, een werkplaats met een missie. Boost zet het nieuwe circus in Nederland als autonome kunstvorm op de kaart. Hoe ziet dit nieuwe circus eruit? Dat is ook voor ons een vraag, wij gaan steeds weer opnieuw het experiment aan. Wij hebben een drietal strategische keuzes gemaakt. Boost ontwikkelt zelf talent, maakt eigen producties en zoekt de samenwerking met eigentijdse podiumkunstenaars.
Boost breekt bewust met het imago en de wetten van het traditionele circus. Tegelijkertijd integreren wij elementen ervan met theater, dans en elke denkbare discipline. Werken graag met live muziek, met audiovisuele en beeldende kunst. Boost kiest voor een sterk artistieke benadering van het circus. Door vernieuwing aan te jagen en onderzoek te stimuleren ontwikkelt Boost een taal voor het nieuwe circus waarin de invloeden doorklinken van tal van kunstdisciplines. Zo wordt Boost een expertisecentrum voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van het circusgenre.

Het bestuur bestaat uit:

Henk Christophersen: Voorzitter
Galit Shabi: Secretaris
Marie-Jose Dobbe: Penningmeester

Henk Christophersen 

Afgestudeerd als planoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie heeft hij 9 jaar als Business Unit Manager bij een internationale automatiserings bedrijf gewerkt. Met zijn automatiserings- en managementervaring heeft hij halverwege jaren ’90 voor een Amerikaans reclame-netwerk een van de eerste internetbureaus in Nederland opgezet en hiermee zijn intrede gedaan in de merkstrategie en –ontwikkeling. Sindsdien heeft hij vele nationale en internationale geïntegreerde marketing campagnes ontwikkeld.

Hij vindt het belangrijk (en leuk) om naast zijn dagelijkse werkzaamheden, nevenfuncties te hebben waar men gebruik kan maken van zijn ervaring en kennis en dan met een meer maatschappelijk, sociaal en/of cultureel doel.

Momenteel zit hij in de Raad van Toezicht van het Nieuwe Instituut voor Architectuur, Design, Mode en E-cultuur, dat als doel heeft om de toegevoegde waarde van Nederlands design (in de breedste zin) en de waardering ervoor nationaal en internationaal te bevorderen.
Hij is Regent bij het Fonds Sluyterman van Loo, een fonds dat projecten ondersteunt die een bijdrage leveren aan het bevorderen van de kwaliteit van leven van (kwetsbare) ouderen.
Sinds 2014 versterkt hij het bestuur van Boost en hij vindt het zeer inspirerend om met de andere bestuurders en de zeer professionele dagelijkse leiding een aandeel te mogen leveren in de activiteiten van de Circuswerkplaats.

Galit Shabi 

Is afgestudeerd als productvormgever in Jeruzalem. Na bijna 2 jaar werkervaring besloot ze om opnieuw te studeren en koos voor de Rietveld Academie in Amsterdam, een keuze om de podiumkunsten te ontdekken.

Dankzij de kans om disciplines en opleidingen uit te wisselen mocht ze twee jaar lang als gaststudent op de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling) studeren. En zo begon haar reis naar de improvisatie wereld die de grenzen opzoekt tussen tentoonstellingsruimte en voorstellingsruimte, langs urban dans en hip hop naar traditioneel podium en locatie voorstellingen.
Sinds 2003 werkt Galit als freelancer in de culturele sector in Amsterdam. Van talentontwikkeling op het gebied van hiphop- en urban dance tot artistieke leiding en begeleiding. Door het ontwikkelen van nieuwe programma’s, concepten en projecten neemt ze actief deel aan de ontwikkeling in de stad op het gebied van jongerencultuur.
Tot 2009 werkte ze twee jaar als cultuurverkenner voor het Amsterdam Fonds voor de Kunst. Daarbij ondersteunde ze veel kunstenaars en kunstinitiatieven uit alle disciplines met het verwoorden van ideeën tot het aanvragen van subsidies.

Marie-José Dobbe

Is opgegroeid in Ter-Aar en studeerde na het VWO economie in Rotterdam.
Deze studie en postdoctoraal accountancy ronde ze af terwijl ze inmiddels werkte bij KLM.
Sinds 1982 heeft zij diverse functies vervuld bij KLM in IT, audit en controlling.
Vanaf 2013 werkt ze bij Air France/KLM Cargo in de functie van Controller Alliancies & Interline
In deze functie heb ik veel contact met onze airline partners bij Delta Airlines en Kenya Airways.

Haar hobby’s zijn lezen, sloeproeien, hardlopen en fietsen.
Ze is naast penningmeester bij cwboost ook penningmeester van de Stichting Kabelkrant Muiden/Muiderberg en penningmeester van Historische Kring Stad Muiden

Assistent circuslessen zaterdag gezocht! (stageplaats of vrijwilligersvergoeding)

Werk je graag met kinderen, leeftijd 6-12 jaar?
Kun jij Jeroen op zaterdagen (9-12.00 uur) in de ochtend assisteren?
Heb je interesse in beweging en circus?
Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

 

Assistent circuslessen woensdag gezocht! (stageplaats of vrijwilligersvergoeding)

Werk je graag met kinderen, leeftijd 6-10 jaar?
Kun jij Guro en Paula assisteren in de lessen? (woensdagmiddag)
Heb je interesse in beweging en circus?
Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

Bij Circuswerkplaats boost zijn verschillende docenten, open trainers, artiesten en circusliefhebbers betrokken.
Boost is een plek waar je lessen kunt volgen, kunt trainen, repeteren, ontmoeten, uitwisselen en voorstellingen en open avonden kunt bezoeken.
Boost is er voor kinderen, studenten, volwassenen, amateurs en professionals.

De Circuswerkplaats wordt geleid door Sanne Bots de Wit (1972, theater docent en regisseur)
“Bewondering heb ik voor circusartiesten, eindeloos oefenen opdat die ene truc foutloos wordt uitgevoerd. De circuswerkplaats is voor mij dé plek waar kinderen & jongeren ontdekken, genieten en leren, en waar talentvolle circusartiesten zich verder kunnen ontwikkelen door te experimenteren met de onuitputtelijke invalshoeken die circustheater te bieden heeft. Mijn passie wordt gevoed door de creatieve mogelijkheden die ik zie bij volwassenen en kinderen. Ik wil hen helpen hun talenten op te speuren, hun kwaliteiten te benutten en in te zetten en vorm te geven in een les, act of voorstelling.”

Historie:
De werkplaats is gestart in 2004 onder leiding van Lennie Visser en Sanne Bots de Wit.
Hun verhaal begint als zij elkaar leren kennen in Eindhoven. Beiden doen daar in 1988 de vooropleiding dans en allebei kiezen ze vervolgens voor de opleiding tot docent klassieke dans aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Sanne maakt de overstap naar het theater (Toneelacademie in Maastricht en de Dramaopleiding van Fontys). Lennie vertrekt naar Brussel voor een eenjarige pedagogische opleiding in circustechnieken, de Ecole de Cirque de Bruxelles. Ze komen elkaar weer tegen als Lennie Sanne vraagt om regieadviezen bij haar trapezewerk. Hun ideeën over dans, muziek, theater en circus blijken goed op elkaar aan te sluiten. De volgende logische stap is dat Lennie Sanne vraagt als regisseur van de voorstelling Sterk Water, een productie voor de heropening van het Zuiderbad te Amsterdam.

In 2003 is Lennie Visser betrokken bij het initiatief voor de nieuwe broedplaats Marci Panis in Amsterdam Oost-Watergraafsmeer. Het monumentale schoolgebouw vlak bij de oevers van de Amstel wordt omgevormd tot een plek voor een gemêleerde groep kunstenaars en creatieve ondernemers. Marci Panis combineert bedrijvigheid met een voedingsbodem voor nieuwe initiatieven en samenwerkingsvormen. Lennie ziet de oude gymzaal van Marci Panis als een ideale plek om een circuswerkplaats te starten. Als voorbeeld staat haar Espace Catastrophe voor ogen, een Brusselse werkplaats voor circus-, straat-, en clownkunsten, waar het theatrale element een grote rol speelt. Als zij een geschikte partner zoekt om haar werkplaats mee vorm te geven, komt ze al snel uit bij Sanne. Ze bundelen hun krachten in stichting Circuswerkplaats Boost.

In korte tijd groeit de nieuwe werkplaats uit tot een plek waar kinderen kunnen genieten van circustheater door het zelf te beoefenen en door het beleven van de voorstellingen. Gaan circuskunstenaars het experiment met elkaar en andere professionals aan. Boost heeft een grote aantrekkingskracht op pioniers van het nieuwe circus.
Vanaf 2009 worden voor de huisproducties baanbrekende gastregisseurs aangetrokken en jonge professionele circusartiesten.
Beide takken: de werkplaats met de Boostschool, en de producties worden te groot voor één stichting en zo wordt in 2015 een nieuwe stichting opgericht: Boost Producties o.l.v. Lennie Visser.
Boost Producties is maker/producent van voorstellingen met professionele acteurs/artiesten en een team daaromheen die op tournee worden gebracht in binnen- & buitenland op vele podia zoals: theaters, festivals & scholen.