Home » Over Boost » Historie

Historie

De werkplaats is gestart in 2004 onder leiding van Sanne Bots de Wit & Lennie Visser. Hun verhaal begint als zij elkaar leren kennen in Eindhoven. Beiden doen daar in 1988 de vooropleiding dans en allebei kiezen ze vervolgens voor de opleiding tot docent klassieke dans aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Sanne maakt de overstap naar het theater (Toneelacademie in Maastricht en de Dramaopleiding van Fontys). Lennie vertrekt naar Brussel voor een eenjarige pedagogische opleiding in circustechnieken, de Ecole de Cirque de Bruxelles. Ze komen elkaar weer tegen als Lennie Sanne vraagt om regieadviezen bij haar trapezewerk. Hun ideeën over dans, muziek, theater en circus blijken goed op elkaar aan te sluiten. De volgende logische stap is dat Lennie Sanne vraagt als regisseur van de voorstelling Sterk Water, een productie voor de heropening van het Zuiderbad te Amsterdam.

In 2003 is Lennie Visser betrokken bij het initiatief voor de nieuwe broedplaats Marci Panis in Amsterdam Oost-Watergraafsmeer. Het monumentale schoolgebouw vlak bij de oevers van de Amstel wordt omgevormd tot een plek voor een gemêleerde groep kunstenaars en creatieve ondernemers. Marci Panis combineert bedrijvigheid met een voedingsbodem voor nieuwe initiatieven en samenwerkingsvormen. Lennie ziet de oude gymzaal van Marci Panis als een ideale plek om een circuswerkplaats te starten.

zonder hoofd

Als voorbeeld staat haar Espace Catastrophe voor ogen, een Brusselse werkplaats voor circus-, straat-, en clownkunsten, waar het theatrale element een grote rol speelt. Als zij een geschikte partner zoekt om haar werkplaats mee vorm te geven, komt ze al snel uit bij Sanne. Ze bundelen hun krachten in stichting Circuswerkplaats Boost.

In korte tijd groeit de nieuwe werkplaats uit tot een plek waar kinderen kunnen genieten van circustheater door het zelf te beoefenen en door het beleven van de voorstellingen. Gaan circuskunstenaars het experiment met elkaar en andere professionals aan. Boost heeft een grote aantrekkingskracht op pioniers van het nieuwe circus.

Vanaf 2009 worden voor de huisproducties baanbrekende gastregisseurs aangetrokken en jonge professionele circusartiesten.

Beide takken: de werkplaats met de Boostschool, en de producties worden te groot voor één stichting en zo wordt in 2015 een nieuwe stichting opgericht: Boost Producties o.l.v. Lennie Visser.

Boost Producties is maker/producent van voorstellingen met professionele acteurs/artiesten en een team daaromheen die op tournee worden gebracht in binnen- & buitenland op vele podia zoals: theaters, festivals & scholen.